top of page

Stan Van Samang

FOTO STAN ZINGT 2020.jpg

" Feel the Power"
Stan Van Samang

Van Samang volgde een opleiding pop en rock op Studio Herman Teirlinck. Hij maakte deze niet af, maar belandde toch in het acteursvak.

Hij speelde in zijn jonge jaren ook in de groep The Unauthenticated, met die groep stond hij in 1999 op Marktrock met een medestudent van Studio Herman Teirlinck. Van Samang werkte een tijdje als arbeider.

De jonge acteur werd de winnaar van Steracteur Sterartiest op Eén. Dankzij deze wedstrijd kreeg hij 25 000 euro voor Het Balanske (een centrum in Tielt-Winge dat activiteiten organiseert voor personen met een handicap en hun gezin). Door zijn succes in deze wedstrijd kon Van Samang op vrijdag 30 maart 2007 een platencontract voor 1 CD tekenen bij EMI Group. Het zou een Engelstalige plaat met pop-rock-nummers worden.

Van Samang en Roel Vanderstukken zijn in de lente en zomer van 2007 samen op tournee geweest, onder begeleiding van een live band. Van Samangs eigen muzikale voorkeur gaat uit naar onder meer Luka Bloom en Sting. Ook bereikte hij met zijn nummer Scars de eerste plaats van de Vlaamse Ultratop 50. Op 23 november 2007 verscheen zijn eerste album Welcome Home.

In de zomer van 2007 won hij een Radio 2 Zomerhit voor beste performance voor zijn deelname aan Steracteur Sterartiest. Ook won hij de 10 om te zien-zomertrofee voor zijn nummer Scars.

 

Op 14 februari 2009 gaf hij zijn eerste concert in een uitverkochte Lotto Arena.

In 2015 kent Van Samang veel succes met zijn muziek, na zijn deelname aan het VTM-programma Liefde voor muziek, waarin artiesten elkaars nummers coveren. Op 9 mei 2015 staat hij met zes nummers in de Ultratop 50, een record. Bovendien bezet hij de twee eerste plaatsen met Een ster en Goeiemorgend, goeiendag die beiden ook de kaap van 10.000 verkochte exemplaren bereiken en dus de gouden status kregen. Tevens staat hij op dat ogenblik op de eerste plaats met zijn album Liefde Voor Publiek, een compilatiealbum van live-tracks. Deze zal ook het record van Clouseau breken door het langst op nummer één te staan als Belgische plaat in het Nederlands of het Engels. Hij krijgt er ook tweemaal platina voor, goed voor 40.000 verkochte exemplaren. Later dat jaar wordt Een ster door de luisteraars van Radio 2 verkozen tot Zomerhit 2015, ook won hij de prijs voor Beste Nederlandstalige lied voor Goeiemorgend, goeiendag. En ook de prijs van Beste zanger mocht hij mee naar huis nemen. Ook werd hij genomineerd voor drie MIA's. Hij won 1 MIA voor de categorie Hit van het jaar voor zijn cover van een ster

In oktober 2015 liet hij 5 keer de Lotto Arena vollopen.

 

In november 2016 liet hij voor het eerst met zijn 'Stan Van Samang in't groot' concerten 3 keer het Sportpaleis vollopen.

In maart 2020 kwam hij na 2,5 jaar muzikale stilte terug met een nieuwe single River Of Life een voorbode voor zijn nieuwe album Feel The Power, die in het najaar van 2020 volgt. Door coronamaatregelen werd het albumrelease uitgesteld naar 2021. Feel The Power verscheen uiteindelijk op 12 februari 2021.

Stan tekende reeds present op BuikRock 2019 en bezorgde het publiek kippevel, zeker wanneer hij zich door het publiek begaf om ook de andersvaliden van dichtbij te laten genieten van zijn hart warm en mooie muziek. Welcome back Stan.

bottom of page