Preuteleute

Ostensche Pretensche

Preuteleute

Preuteleute is een Belgische comedy-rockband die zingt in het West-Vlaamse dialect.

De band bestaat uit de volgende vaste leden:

Preuteleute ontstond in 2002 als een cabaret-duo. In 2005 kwam hun eerste album uit waarmee ze een bekend randfenomeen werden in hun thuisprovincie West-Vlaanderen. In 2006 transformeerde Preuteleute in een volwaardige muziekgroep en ze brachten het jaar erop hun tweede cd uit. Na een afwezigheid van bijna 3 jaar[1] is Preuteleute sinds 2012 terug met een derde album en een nieuwe show. Eind december 2013 stelden ze hun eerste avondvullende theatershow Un-butt-plugged voor in het Casino-Kursaal van Oostende.[2] Met deze show trokken ze in 't voorjaar en najaar van 2014 op tournee door Vlaanderen. Het vervolg, de theatershow Anology, werd voorgesteld eind januari 2016. Preuteleute laat zich vooral opmerken door hun komisch schunnige en seksueel expliciete teksten in het West-Vlaams. Naast eigen nummers herwerkt de groep vaak covers die voorzien worden van een andere tekst

Naast bekende nummers parodieert Preuteleute ook platenhoezen van bestaande artiesten: 

Op het podium nemen alle groepsleden alter ego's aan. 

Zanger Sebastien Dewaele speelde een van de hoofdrollen in de VRT-serie Eigen kweek, Bevergem en Gentwest.  Had enkele kleine filmrollen in Ex Drummer en 22 mei en was gastacteur in AspeWitseMega Mindy en De Pietenbende van Sinterklaas.

Als stand-upcomedian won hij met zijn typetje 'Jezus' de Crazy Comedy Cover Contest editie 2010.

Ondanks de uitgesproken West-Vlaamse roots, zijn enkel de beide frontmannen West-Vlamingen. Preuteleutes drummer heeft de Braziliaanse nationaliteit en hun ex-ritmesectie is Nederlands.

Met Bluuf me je fikkn va me behaalde Preuteleute een 10de plaats in de verkiezing van beste West-Vlaamse song aller tijden.