top of page

Suzan & Freek

Suzan&Freek-credits Mark Uyl.jpg

"Blauwe dag"
Suzan & Freek

Suzan & Freek is een Nederlands zangduo uit de Achterhoek, dat bestaat uit Suzan Stortelder (Zieuwent1992) en Freek Rikkerink (Harreveld1993)

Het koppel maakte al enkele jaren covers en plaatste die wekelijks onder de noemer 'De Minuut' op Facebook. Ze gingen in 2016 wereldwijd viraal door hun cover van Don't Let Me Down van The Chainsmokers. Deze cover werd ontdekt door The Chainsmokers en gedeeld met de beschrijving Wow, this made us tear up!, waarna het filmpje wereldwijd ruim een miljoen keer werd bekeken. Op 30 november 2018 brachten ze hun eerste ep uit, getiteld Glass House sessions. Hierop stonden vijf covers.

Op 2 november 2018 bracht het duo zijn allereerste eigen (zelfgeschreven) nummer Als het avond is uit. De single werd op 23 november verkozen tot TopSong op NPO Radio 2. Op 1 maart werd de single bekroond met goud[1], voor zes miljoen streams (vroeger was dat 40.000 verkochte singles). De single Als het avond is behaalde na 17 weken de nr. 1-positie in de Nederlandse Top 40.[2] In de Mega Top 50 kwam de single in de 18e week op de eerste plaats terecht. In de Single Top 100 was nr.3 de hoogste notering. Op Spotify en YouTube[3] is de single miljoenen keren afgespeeld. Ook in Vlaanderen bereikte de single de hitparade.

Op 27 september 2019 werd hun eerste album getiteld Gedeeld door ons in zowel Nederland als Vlaanderen uitgebracht. Op 4 oktober 2019 kwam het album met stip binnen in beide landen op 2 in de albumlijsten. Met hun show Als het avond is staan Suzan en Freek sinds september 2019 in diverse theaters door heel Nederland.

In 2020 deed het duo mee aan het programma Beste Zangers, waarbij ze op 3 september de hoofdgast waren en de andere deelnemers hun liedjes of favorieten ten gehore brachten. In de weken daarna zongen ze zelf nummers als Straks is het te laat (Diggy Dex cover), Butterflies instead (K's Choice cover), 't Geeft niet (een bewerking van een Engelstalig duet tussen Milow en Matt Simons), Papa (cover van Stef Bos) en Het spijt me niet (cover van Tabitha) voor de andere artiesten die dan weer eregast waren.

Begin 2021 deed het duo mee met De Vrienden van Amstel LIVE!. Dit vond online plaats, in verband met de coronapandemie. Ze zongen eigen nummers, maar zongen ook samen met Maan en Snelle het nummer Ze huilt maar ze lacht.

Suzan & Freek is sinds maart 2021 onderdeel van de gelegenheidsformatie The Streamers, die tijdens de coronapandemie gratis livestream-concerten gaven. 

https://www.youtube.com/watch?v=keYF1D0LVQk

https://www.youtube.com/watch?v=nBmhCIW7KCA

bottom of page